Meksikolaisesta keittiöstä, kuten myös kaikista muistakin maailman keittiöistä, löytyy tiettyjä ainesosia sekä mausteita, jotka toimivat tuon keittiön kulmakivinä. Tässä artikkelissa keskitymme meksikolaisen keittiön kulmakiviin niin aineosissa kuin myös mausteissa. Jos siis haluat valmistaa aitoa, perinteistä meksikolaista ruokaa, pidä huoli, että seuraavat ainesosat löytyvät sinunkin keittiöstäsi.

Chili

Chili on yksi meksikolaisen keittiön tärkeimpiä ainesosia. Chilipippureita löytyy satoja erilaisia lajeja ja niitä käytetään runsaasti lähes jokaisessa ruoassa. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki meksikolainen ruoka olisi todella tulista, sillä chiliä voi käyttää myös kohtuudella mausteena tai sitten käyttää jotakin miedompaa chililajiketta, jolloin ruoassa on chilille ominaista makua ilman kovaa tulisuutta. Kuitenkin tulinen ruoka on suosittua, ja jos vain omat makumieltymykset antavat periksi, voi chiliä käyttää reilumminkin meksikolaisen ruoan maustamiseen.

Maissi

Maissi niin tuoreena kuin myös kuivattuna sekä jauheena on yksi meksikolaisen keittiön perusraaka-aineita. Tortillat sekä tacot valmistetaan maissijauhoja käyttäen ja parhaat tortillat, joita tulet koskaan maistamaan, ovat varmasti juurikin itse kotona tehtyjä tortilloja. Moni ostaa helposti tacot ja tortillat valmiina, mutta niiden valmistaminen on uskomattoman helppoa ja suosittelemmekin kokeilemaan seuraavan kerran tortillojen valmistamista itse. Tämän vuoksi kaapista on hyvä löytyä aina pussi maissijauhoja, mikäli iskee yhtäkkinen tortilla-himo.

Tomaatti

Tomaatti on ehkäpä tärkein ainesosa meksikolaisessa keittiössä, sillä sitä käytetään chilin tavoin todella monessa eri ruoassa. Tomaatti, niin tuoreena kuin myös säilöttynä, löytyy hyvin monesta reseptistä. Tomaatti toimii pohjana niin kastikkeille kuten perinteiselle salsalle kuin myös keitoille ja useille pataruoille. Olemme Suomessa tottuneet käyttämään pääasiassa punaisia tomaatteja, mutta meksikolaisessa keittiössä ovat yhtä suuressa osassa myös meillä harvinaisemmat vihreät tomaatit.

Pavut

Pavut ovat olleellinen osa meksikolaista keittiötä ja niitä käytetään usein myös lihan korvaajana. Tämä tekeekin meksikolaisesta keittiöstä loistavan vaihtoehdon myös vegaaneille ja kasvissyöjille. Useimmiten löydät erilaisista resepteistä erityisesti mustia papauja, mutta myös muut pavut kuuluvat meksikolaiseen keittiöön. Moni meksikolainen perinneruoka sisältää papuja, joten ensi kerran kaupassa käydessäsi, napaa mukaan pussi kuivattuja papuja tai tölkillinen säilöttyjä versioita.