Meksikolainen ruoka on paljon muutakin kuin vain tacoja ja tortilloja, vaikka nämä ovatkin meillä Suomessa ne varmasti tunnetuimmat annokset. Suomesta löytyy kuitenkin useita perinteisiä meksikolaisia ravintoloita, jotka tarjoavat aitoa meksikolaista ruokaa ja suosittelemmekin välillä kokeilemaan tuttujen ja turvallisten tacojen sijasta joitakin näistä aidoista meksikolaisista annoksista.

Olemme listanneet tähän muutamia meidän mielestämme kokeilun arvoisia meksikolaisia ruokia, joita löytyy ravintoloista, tai jotka näppärä kokki valmistaa myös kotona!

Chocolate mole

Tämä suklainen herkku saattaa suomalaiseen makuun tuntua alkuksi omituiselta, sillä nimensä mukaisesti annoksessa on käytetty reilusti suklaata, mutta tämän ruoan erikoisuus onkin se, että kyseessä on pääruoka, jonka pääruoka-aine on kana, sekä tietysti suklaa. Chocolate mole tarjoillaan salaatin, sekä joko riisin tai tortillan kanssa.

Jos siis törmäät ravintolan menussa tähän suklaiseen herkkuun, kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla. Chocolate mole on helppo myös valmistaa kotikeittiössä ja netti on pullollaan erilaisia ohjeita tämän annoksen valmistukseen.

Tesmole de ejotes

Tämä hyvin perinteinen pavuista ja kasviksista valmistettu pata on yksi meksikolaisen keittiön suurimpia herkkuja. Tämä annos valmistetaan vain pavuista ja kasviksista, joten se sopii myös kasvisruokailijoille ja vegaaneille, mutta älä anna tämän hämätä; ruoka on suurta herkkua myös lihasta pitäville. Pata on mausteinen ja täyttävä, sekä se tarjoillaan perinteisesti riisin tai tortillojen kanssa.

Caldo de pollo

Caldo de pollo on kirkaslieminen kanakeitto, joka muistuttaa monilta raaka-aineiltaan hyvin paljon perinteistä suomalaista kanakeittoa. Mutta koska kyseessä on kuitenkin meksikolainen perinneruoka, on keitto maustettu ja valmistettu hieman eri tavalla kuin suomalainen aisaparinsa. Meksikolaisessa kanakeitossa vihanneksiin jätetään enemmän purutuntumaa kuin mihin olemme ehkä itse tottuneet, mutta tämmä tekee keitosta vain paremman.

Tässä siis muutama maistamisen arvoinen alkuperäinen meksikolaisruoka, joita voi valmistaa myös kotona niin halutessaan. Näitä löytyy myös joistakin aitoa meksikolaista ruokaa tarjoavista ravintoloista, joita ei tosin kovin montaa Suomesta löydy. Suurin osa niin sanotuista meksikolaisista ravintoloista tarjoavat Tex Mex -ruokaa, joka on sekoitus meksikolaista ja amerikkalaista, Texasin alueen ruokaa, joiten näitä kahta ei sovi sekoittaa toisiinsa.